Semua orang sukakan kek, jadi Masak Daily berkongsi dengan anda resepi kek yang menyelerakan ini. Selain dapat makan kek yang sedap, buah avocado ini baik untuk badan.
Bahan Dasar Kek
250gm Chocolate Sponge Mix
185gm Telur (tanpa kulit)
50ml Air
75gm Mentega Cair
1 Sudu Teh Esen Vanila
2 Sudu Teh Chocolate Emulco
Penyediaan Dasar Kek :
Satukan semua bahan kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan tinggi selama 5-6 minit hingga kembang. Masukkan mentega cair dan putar perlahan dan sebati. tuang ke dalam loyang 9 x 9 inci yang di alas kertas minyak. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 180C. Sejukkan di atas redai dan potong setebal 1 inci. Masukkan potongan ke dalam loyang 8 inci losse base tin. Ketepikan.
Mousse Chocolate Putih
400ml Susu Cair
30gm Gula Pasir
30gm Tepung Jagung + 2 sudu Besar Air (Larutkan)
70gm Coklat Masakan Putih - Potong Kecil
2 Kuning Telur - Kocok Ringan
3 1/2 Sudu Kecil Gelatin
50ml Air
200ml Non Diary Whipping Cream
Mousse Avocado
200ml Susu Cair
100gm Gula Pasir
1/4 Sudu Teh Garam
30gm Tepung Jagung + 2 sudu Besar Air (Larutkan)
2 Kuning Telur - Kocok Ringan
3 1/2 Sudu Kecil Gelatin
50ml Air
250gm Isi Avocado (Kisar Halus)
200ml Non Diary Whipping Cream
Penyediaan Mousse Coklat Putih :
- Masukkan air ke dalam bekas, tabur gelatin hingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga larut. Tutup api dan masukkan kuning telur ke dalam gelatin, kacau sebati. Ketepikan.
- Satukan susu cair dan gula, masak hingga mendidih. Masukkan larutan tepung jagung, gelatin, whipping cream dan coklat masakan putih, masak sehingga meletup-letup.
- Tuang atas lapisan kek. Simpan sebentar dalam peti sejuk hingga permukaannya beku.
Penyediaan Mousse Avocado :
- Masukkan air ke dalam bekas, tabur gelatin hingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga larut. Tutup api dan masukkan kuning telur ke dalam gelatin, kacau sebati. Ketepikan.
- Satukan susu cair dan gula, masak hingga mendidih. Masukkan larutan tepung jagung, gelatin, whipping cream dan pes avocado, kacau hingga rata dan masak hingga meletup-letup.
- Tuang atas lapisan mousse coklat putih. Simpan sebentar dalam peti sejuk hingga permukaannya beku.
Dah baca resepi ini? Jangan lupa untuk cuba ya, kongsikan pengalaman anda dengan kami setelah anda mencuba resepi ini.
Sumber : Resepi Citarasawan
Jangan lupa komen, share & like facebook Masak Daily.
0 comments :
Post a Comment