Home » » Resipi : Kari Kepala Ikan Mamak Style

Resipi : Kari Kepala Ikan Mamak Style

Written By Admin on Oct 27, 2017 | October 27, 2017


Ada di kalangan anda penggemar Kari Kepala Ikan? Nak makan kat mamak pun tengok time jugalah tapi kalau dah boleh masak sendiri lagi baguskan.  Masak Daily nak kongsi kepada anda resepi Kari Kepala Ikan Mamak Style untuk anda menjamu selera di rumah.

Bahan Basah: 

1 kepala ikan merah dibelah dua (boleh diganti dengan kepala ikan kesukaan)

Bahan Untuk Rempah Ikan:

2 biji bawang besar (dikisar)

3 ulas bawang putih (dikisar)

1/2 inci halia

3 camca besar rempah kari ikan


Bahan Untuk Di Tumis: 


2 ulas bawang putih , dihiris halus (kalau besar guna 1 ulas sahaja)

4 biji bawang merah kecil, dihiris halus

1 camca teh halba campur (terdiri dari halba, jintan putih/kasar dan biji sawi)
2 tangkai daun kari


Bahan-bahan Lain:


Air asam jawa (700 ml, atau ikut suka)

3 biji tomato, dibelah dua

Bendi (jika suka)
Terung panjang atau terung bulat
Garam (tambah jika perlu)
Gula (tambah jika perlu)
Serbuk perasa (tambah jika perlu)
2 biji cili merah/hijau, dibelah dua, jangan putus
1/2 kiub ikan bilis

Resepi:

  • Bersihkan ikan, perap dengan asam limau dan garam.
  • Kemudian cuci bersih ikan tersebut dan toskan.
  • Satukan rempah kari ikan dan juga bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Gaul rata.
  • Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan-bahan yang perlu ditumis sehingga wangi. Masukkan rempah yang telah dibancuh tadi dan masak hingga terbit minyak.
  • Masukkan air asam jawa dan diikuti dengan bendi dan terung.
  • Kacau lalu biarkan ia hingga mendidih. 
  • Apabila sudah mendidih, masukkan ikan.
  • Untuk tambah perisa, boleh letak garam, gula dan serbuk perasa jika berminat.
  • Setelah semua mendidih dan sebati, masukkan 1/2 kiub ikan bilis, tomato dan belahan cili.
  • Biarkan ia mendidih selama 2 minit. Siap.!!
Kredit : FB - Cik Amny

Jangan lupa untuk komen, share & like facebook Masak Daily

Jumpa di entri seterusnya. 
SHARE

0 comments :

Post a Comment